”Vaikka onko noiden lihapullien pakko olla noin suuria?” kysyi isä. ”Minä teen lihapullat täsmälleen parahultaisiksi”, äiti sanoi. ”Parahiksi suuria, parahiksi pyöreitä, parahiksi ruskeita.” Ja niin hän teki.

Astrid Lindgren, Vaahteramäen Eemeli

  

Lihapullien tekijänä ei ollut tällä kertaa äiti. Sen sijaan äidille ne tehtiin äitien päivänä. Tältä näyttivät valmiit pullat:

Pullien koko vaihtelee, joten kai niistä osa on parahultaisiakin. Valmista tuli 45 minuutissa ja paistoaika oli 15 min. Maustepippurina käytettiin mustapippuria ja sinappi oli tavallista mietoa Auran (totta kai!) sinappia. Yhden kananmunan sijasta sekaan laitettiin viisi munan keltuaista, jotka jäivät äitiltä edellisenä päivänä leivonnan yhteydessä.

Pekonikuutiot neuvotaan paistamaan kauniin värisiksi. Jos joku sattuu pitämään mustaa kauniina värinä, hän joutuu paistamaan vähän pitempään, ja voipi olla että pullat eivät valmistu ohjeajassa.

 

Ihan hyvää sapuskaa ja aika helppo valmistaa. Suosittelen. Tässä ohjeet:

  

Eemelin äidin parahultaiset lihapullat:

Valmistus 40-45 min

1 pkt (120 g) fileepekonia

½ purjosipuli

1 dl kermaa

1 kananmuna

1 rkl sinappia

½ tl jauhettua maustepippuria

½ tl suolaa

400 g naudan paistijauhelihaa

·        

  • Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

 

  • Kuutioi fileepekoni pieneksi. Ruskista pekonikuutiot omassa rasvassaan paistinpannussa kauniin värisiksi. Halkaise purjo ja huuhtele se hyvin juoksevan veden alla.

 

  • Suikaloi purjo ja kuullota sitä pekonin kanssa samassa pannussa, kunnes purjo pehmenee. Anna pekoni-purjoseoksen jäähtyä hetki.

 

  • Mittaa kulhoon korppujauhot, kerma ja kananmuna. Sekoita ja lisää sinappi, maustepippuri, suola, jauheliha ja pekoni-purjoseos. Sekoita tasaiseksi massaksi.'

 

  • Pyörittele massasta kostutetuin käsin pieniä lihapullia ja nosta ne leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista uunin keskitasolla noin 10-15 minuuttia pullien koosta riippuen.